Sagen indbringes
Tvistighedsnævnets opgave er at træffe afgørelser i sager om tvistigheder mellem elever og praktikvirksomhed inden for erhvervsuddannelserne, hvor der er opstået uenighed om elevens praktikophold. Det er en forudsætning for indbringelse af sager for Tvistighedsnævnet, at sagen forinden har været forsøgt forligt af Det faglige udvalg.
Forligsbestræbelser
Sagen kan forsøges forligt på følgende måder:
- Som udgangspunkt er det De faglige udvalg, som skal forsøge at forlige sagen, jf. erhvervsuddannelseslovens § 63 stk. 1, og bekendtgørelse om Tvistighedsnævnet § 7, stk. 1.
- Det faglige udvalg kan desuden delegere mæglingsopgaven til det lokale uddannelsesudvalg, jf. erhvervsuddannelseslovens § 41, stk. 3. Såfremt begge parter er professionelt repræsenteret, (enten ved organisation eller advokat) kan forligsbestræbelserne udfores lokalt af repræsentanten.
Såfremt Det faglige udvalg ikke kan løse sagen, kan sagen sendes videre til Tvistighedsnævnet.
Forligsmødereferatet fra Det faglige udvalg skal indeholde følgende oplysninger:
- Dato for mødets afholdelse
- Hvem har afholdt mødet?
- Hvem har været til stede?
- Hvem har været indkaldt til mødet
- Hvori består tvisten?
- Er der opnået enighed?
- Parternes underskrifter
Krav til klagen
Klagen skal være skriftlig og angive, hvad parterne er uenige om (sagens genstand). De formelle krav· til klageskriftet fremgaar af § 8, stk. 3-5, i bekendtgørelsen.
Klagen skal indeholde:
- Oplysninger om sagens parter og eventuelle delerepræsentanter (navne og adresser)
- Beskrivelse af sagens indhold (hvad er parterne uenige om)
- Angivelse af klagers påstand (hvad vil klager opnå med klagen)
- Oplysning om klagers erstatnings- eller godtgørelseskrav samt beregningsgrundlaget, dvs. hvordan klager har gjort kravet op (bemærk, at klager skal gøre et økonomisk krav gældende)
- Oplysninger om enhver vidner (navne og adresser – bemærk at parterne selv skal indkalde vidner)
- Kopi af uddannelsesaftalen samt af eventuel ophævelse af samme
- Dokumentation for forligsbestræbelser i Det faglige udvalg
- Datering og underskrift
Ved modtagelsen af sagen i Tvistighedsnævnets sekretariat gennemgår sekretariatet klagen for eventuelle mangler. Er der mangler ved klageskriftet giver sekretariatet klager en frist til at rette op herpå.
Krav til svarskrift
Når klageskriftet opfylder kravene i bekendtgørelsen, får sagen et sagsnummer. Sagsnummeret oplyses ved efterfølgende henvendelser om sagen. Sekretariatet sender herefter klageskriftet med bilag i høring hos indklagede. Indklagede får i den forbindelse en frist på 2 uger til at sende sit svar (svarskriftet) til sekretariatet og til klager.
Svarskriftet skal indeholde:
- Indklagedes påstand (fx frifindelse og/eller betaling af modkrav)
- En redegørelse for indklagedes opfattelse af sagen
- Oplysninger om hvorvidt indklagede er enig i et eller flere krav
- Meddelelse om hvorvidt indklagede agter at give møde i nævnet
- Eventuelle relevante dokumenter, som klager ikke allerede har fremsendt
Der er ingen begrænsninger for, hvor mange gange parterne kan skrive til hinanden.
Bemærk: alle processkrifter som sendes til Tvistighedsnævnet skal samtidig sendes i kopi til modparten.
Møde i nævnet
Nævnets møder afholdes i Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg.
Sekretariatet afsætter normalt 1-1 ½ time pr. sag. I komplicerede sager eller sager med mange vidner kan sekretariatet dog afsætte længere tid.
Mødet ledes af formanden. Nævnets medlemmer kender allerede sagens dokumenter, og mødet drejer sig derfor alene om at høre parternes og eventuelle vidners forklaringer.
Parter og vidner afhøres af partsrepræsentanterne efter anvisning fra nævnets formand. Nævnets øvrige medlemmer og modparter har desuden mulighed for at stille spørgsmål.
Er en part ikke repræsenteret ved fx en arbejdsgiver- eller arbejdstagerorganisation, afgiver parten selv forklaring og afhører selv enhver vidner. Nævnets formand samt nævnets medlemmer vil, i det omfang det viser sig nødvendigt, stille supplerende spørgsmål.
Parterne forestår selv indkaldelse af eventuelle vidner i sagen.
Lovligt forfald på grund af sygdom
Parterne som er lovligt indkaldt til at give møde i Tvistighedsnævnet, skal være til stede på det tidspunkt, som fremgår af indkaldelsen. Såfremt sygdom opstår, er der som udgangspunkt tale om lovligt forfald. Det skal imidlertid kunne dokumenteres, at sygdommen gør, at parten er forhindret i fremmøde. Det er derfor nødvendigt, at der indhentes en lægeattest om dokumentation herfor. I den forbindelse er det vigtigt, at der bruges den lægeerklæring, som er at finde på Tvistighedsnævnet hjemmeside.
Lægeattesten sendes til Tvistighedsnævnets sekretariat på tvist@naevneneshus.dk således, at den er sekretariatet i hænde inden mødets start. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, skal sekretariatet orienteres herom. Det er nævnets formand, som vurderer, om lægeerklæringen opfylder kravene til lovligt forfald eller om mødet fastholdes. Formanden kan endvidere beslutte, om sagen skal behandles på skriftligt grundlag.
Sagens afslutning
En sag i Tvistighedsnævnet kan afsluttes på følgende måder:
- Tilbagekaldelse. Sagen kan til enhver tid tilbagekaldes af klager, men hvis indklagede har gjort modkrav gældende, kan sagen dog ikke ensidigt afsluttes af klager.
- Forlig. Hvis parterne indgår forlig, før sagen behandles på et møde i nævnet afsluttes sagen. Det eneste krav er i den forbindelse, at Tvistighedsnævnets sekretariat straks får besked om, at der er indgået forlig i sagen. Parterne har ikke pligt til at orientere nævnet om, hvad forliget går ud på, men en kopi af forliget er dokumentation for, at begge parter anser sagen for afsluttet.
- Bortfald. Hvis klageren ikke møder op i Tvistighedsnævnet, bortfalder sagen.
- Afgørelse på det foreliggende grundlag. Møder indklagede ikke op, bliver sagen afgjort på baggrund af de oplysninger, som nævnes er i besiddelse af (klageskrift og eventuelt svarskrift mv).
- Indenretligt forlig. Når sagen har været behandlet i nævnet, vil nævnets medlemmer ofte, efter at have voteret, tilkendegive, hvordan sagen vil blive afgjort, og bede parterne om at overveje, om de vil indgå et forlig svarende til nævnets tilkendegivelse. Et sådant indenretligt forlig vil også afslutte sagen.
- Kendelse. Hvis sagen ikke kan afsluttes ved et forlig indgået efter nævnets tilkendegivelse, vil nævnet udarbejdet en kendelse i sagen. Kendelsen indeholder en beskrivelse af sagen og en begrundelse for nævnets afgørelse.
Nævnets kendelser sendes 2-4 uger efter nævnsmødet til sagens parter. Har parterne en repræsentant, sender sekretariatet kendelsen til partsrepræsentanten.
Nævnets kendelser kan indbringes for domstolene senest otte uger efter afgørelsen i sagen.
Udvalg af kendelser fra før 2017 kan findes på Retsinformation. Udvalg af kendelser fra 2017 og frem kan findes på Tvistighedsnævnets hjemmeside samt i årsberetningerne for Tvistighedsnævnet.