Sagsprocessen
Sagens karakter og kompleksitet afgør, hvordan vi behandler den. Nogle trin i sagsbehandlingen er dog ens.
Førsteinstansens behandling af din klage
Den myndighed, der har truffet den afgørelse, du klager over (førsteinstansen), får klagen i første omgang. Førsteinstansen skal overveje, om den vil fastholde sin afgørelse, eller om den vil genoptage sagen på baggrund af klagen.
Hvis førsteinstansen fastholder sin afgørelse, videresender førsteinstansen klagen til nævnet i klageportalen. Du får besked, når dette sker.
Hvis du har spørgsmål til klagesagen, inden du får besked om videresendelsen, bedes du kontakte førsteinstansen, ikke nævnet.
Modtagelse af klagen
En klagesag er modtaget hos nævnet, når klagen får status "Videresendt til nævn" i klageportalen. Nævnet kan først behandle klagesagen, når førsteinstansen har taget stilling til klagen. Derfor vil der typisk være forskel mellem den dato, hvor du har oprettet klagen, og den dato hvor klagesagen er modtaget af nævnet. På klageportalen kan du altid se, hvilken status klagen har, og hvor i forløbet den er.
Screening
Når nævnet har modtaget sagen bliver den gennemgået af en sagsbehandler, som først undersøger, om betingelserne for at behandle klagen er opfyldt. Betingelserne er:
- Klagen vedrører spørgsmål, som er omfattet af Energiklagenævnets kompetence.
- Klagefristen skal være overholdt
- Klageren skal være klageberettiget
- Klagen skal være egnet til at danne grundlag for at behandle sagen
En klage bliver afvist, hvis disse betingelser ikke er opfyldt.
Høring
I de fleste tilfælde modtager nævnet klagen og sagens akter direkte fra førsteinstansen (den myndighed, der har truffet afgørelsen). Førsteinstansen har ofte allerede ved fremsendelse af sagen til Energiklagenævnet skrevet sine bemærkninger til klagen.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at høre førsteinstansen eller øvrige parter. Når Energiklagenævnet sender en sag i høring, orienteres sagens øvrige parter om høringen. Der vil typisk blive fastsat en frist på 2-3 uger for at fremsende bemærkninger til høringssvaret.
Der er ofte flere parter i nævnets sager, f.eks. klageren og en ansøger. Nævnet sørger altid for at høre en part over oplysninger i sagen, som kan føre til en afgørelse, der går imod partens interesser. Du behøver ikke at bede om aktindsigt for at få mulighed for at komme med kommentarer til nye oplysninger.
Besigtigelse
Energiklagenævnet foretager som klart udgangspunkt ikke besigtigelse i nævnets sager, da nævnet i langt de fleste tilfælde har det fornødne materiale til at kunne træffe afgørelse.
Afgørelse
Afgørelsen sendes til de parter, som har været involveret i sagens behandling ved Energiklagenævnet.
Søgsmål
Energiklagenævnets afgørelser er endelige og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Energiklagenævnets afgørelser kan indbringes for domstolene senest 6 måneder efter, at nævnets afgørelse er truffet, medmindre andet følger af den lovgivning, som afgørelsen er truffet efter.